تبلیغات
گفتمان خاكشناسی - بررسی فرایندی ورمی کمپوست و اثرات محیطی (قسمت دوم)

گفتمان خاكشناسی

به امید روزی كه قدر خاك را هم بدانیم

 

بررسی فرایندی ورمی کمپوست و اثرات محیطی (قسمت دوم)

مزایای ورمی‌کمپوست:
•    افزایش مقاومت گیاهان بر استرس تنشهای محیط و عوامل بیماری زای خاک
•    افزایش رنگ گلها و طعم و مزه در محصولات کشاورزی
•    تامین کننده عناصر ریز مغزی مورد نیاز انواع گیاهان
•    بهبود جوانه زنی بذرها و تشدید ریشه زائی قلمه‌ها
•    افزایش دوام گلهای شاخه بریده و تداوم گلدهی گونه‌های مختلف
خواص ورمی‌کمپوست:
•    سبک و فاقد هرگونه بو
•    عاری از تخم علفهای هرز
•    حاوی میکروارگانیسم‌های هوازی مفید مانند ازتوباکتر‌ها
•    بالا بودن میزان عناصر اصلی غذایی در مقایسه با سایر کودهای آلی
•    دارا بودن عناصر میکرو مانند آهن، روی، مس و منگنز
•    دارا بودن مواد محرکه رشد گیاهی نظیر هورمون‌ها
•    قابلیت بالای نگهداری آب و مواد غذایی
•    فرآوری سریعتر از بیو کمپوست
•    عاری از باکتری‌های غیر هوازی، قارچ‌ها و میکروارگانیسم‌های پاتوژن
•    اصلاح کننده خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی خاک
•    وجود عناصر ماکرو شامل: ازت، فسفر، کلسیم
•    امکان فرآوری به چای کمپوست
•    هوادهی خاک بهتر با ایجاد خلل و فرج و ایجاد پوکی در خاکهای متراکم
•    قابل مصرف در پرورش کلیه محصولات کشاورزی
خواص کود گیاهی و آلی ورمی‌کمپوست بر اساس یافته‌های علمی در مراکز تحقیقاتی معتبر جهان Ohio State University, Mississippi State University  Canyon Recycling in San Diego
•    آنالیز کود ورمی‌کمپوست نشان داده است که این کود غنی‌تر  و مفیدتر از مواد مغذی‌ای است که در گیاه و خاک موجود است. بر طبق  یافته‌های علمی بدست آمده کود کرمی ۳ برابر بیشتر از سایر کودها دارای خواصی چون کلسیم و چندین برابر نیتروژن و فسفر و پتاسیم است. ( K.P Barely, Advances in Agronomy, 1961)
•    کود ورمی‌کمپوست دارای درصد بالایی از خواص عناصر مفید در خاک گیاه دار (خاک و برگ Humus) می‌باشد. عناصر ارزشمندی که در خاک و برگ موجود است به ذرات خاک کمک می‌کند تا دسته‌ای را برای ایجاد کانالهایی برای عبور راحت‌تر هوا در گیاه ایجاد کنند در ضمن این عناصر باعث افزایش ظرفیت حفظ و نگهداری آب به مقدار زیادی می‌شوند. اسید‌های مرطوبی که در خاک و برگ موجود است، محل‌های به هم پیوسته‌ای را برای تغذیه گیاهان ایجاد می‌کند. محققان می‌گویند خاک و برگ در جلوگیری از بیماریها و آفت گیاهی نظیر تغییرات بیماری زا، باکتری‌های مضر و کرم‌های موزی مضر برای خاک بسیار مؤثر است. در حالیکه ورمی‌کمپوست خود به تنهایی تمام این خواص ارزشمند برای گیاه را دارا می‌باشد. (Dr. Dan Holcombe and J.J Longfellow)
•    پروفسور ادوارد قبل از ورودش به ایالت اوهایو تحقیقات خود را در مورد ورمی‌کمپوست در کشور خود انگلیس اوایل سالهای ۱۹۷۰ آغاز نمود. ورمی‌کمپوست ایفا کننده نقش تمام کودهای موجود است.  (Dr. Clive Edward)
•    کود ورمی‌کمپوست در دانشگاه می سی سی پی سال ۱۹۹۷ به عنوان واسطه‌ای مهم در رشد گلها و سایر محصولات زراعی محسوب و برای نمونه بر روی گل همیشه بهار مورد آزمایشات مختلف قرار گرفت. نتایج آزمایشات نشان داد که کود ورمی در مقایسه با کودهای دیگر مانند خاک و پیت و کودهای شیمیایی، شاخصه رشد گیاهان و گلها را به صورت چشمگیری افزایش داده است و همچنین باعث افزایش ضخامت ساقه، بالا بردن رشد ریشه، افزایش وزن خشک محصول و بالا بردن میزان گل دهی در تعداد گلهای کاشته شده می‌شود. تحقیقات نشان داده است که مخلوط کود ورمی‌کمپوست با کود گیاهی خاک و پیت در مقایسه با استفاده کود ورمی به تنهایی عملکرد بهتری در پارامترهای رشد  در گیاهان داشته است. Mississippi state University))
•    کود ورمی‌کمپوست به آرامی مواد مغذی و عناصر مفید را به خاک و گیاهان انتقال می‌دهد. این کود شامل مواد غذایی ارزشمندی برای خاک و گیاه می‌باشد و عناصر مفید را به آرامی حل کرده و به هیچ عنوان مانند دیگر کودها این عناصر با آبیاری شسته نمی‌شوند بلکه کاملاً در خاک حل شده و با سرعت برای تغذیه گیاهان تصفیه  می‌شوند. این محصول ( کود ورمی‌کمپوست) دارای قابلیت‌های متعددی است مانند ایجاد ترمیم و احیای دوباره در ساختار آلی خاک، ایجاد منافذ بیشتر برای عبور بهتر هوا در خاک، قدرت بالا در حفظ و نگهداری آب می‌باشد. کود ورمی‌کمپوست ریشه گیاهان را از دمای خیلی زیاد پوشش می‌دهد و بروز فرسایش را کاهش داده و رشد علفهای هرز را به خوبی کنترل می‌کند. ( مرکز تحقیقات اداره بازیافت سانتیاگو Canyon Recycling , San Diego )
•    کود ورمی‌کمپوست در خاک زمین‌های کشاورزی، گلخانه‌های وسیع و کوچک، باغچه‌های خانگی و در هر زمینی که به عنوان بستر رشد گیاه و محصولی باشد به کار می‌رود و مواد غذایی ارزشمند را با سرعت بالایی به گیاهان می‌رساند. کود ورمی برای درختان میوه، انواع سبزیجات، بوته‌های میوه مانند بوته توت فرنگی و انواع گلها، گیاهان دارویی و سایر محصولات استفاده می‌شود. ورمی‌کمپوست به عنوان یک کود گیاهی در زمان آبیاری مواد معدنی را برای تغذیه گیاهان تصفیه می‌نماید. تاثیر استفاده از این کود گیاهی بر روی محصولات مختلف بسیار سریعتر از دیگر کودها قابل مشاهده است. گیاهان به سرعت رشد کرده و دارای مقاومت بیشتری در برابر     آفت‌ها و مواد مضر در خاک می‌شوند و باعث می‌شود آفت‌ها و بیماریهای مضر، باغها و محصولات را از بین نبرند.( R.E.Gaddie )
کود آلی و بیولوژیک ورمی‌کمپوست نسبت به کودهای دیگر شیمیایی ۵ برابر بیشتر نیتروژن، ۷ برابر پتاس، ۲/۱ برابر بیشتر کلسیم را داراست. معمولاً مواد و عناصر مغذی گیاهان برای مدت ۲ تا ۵ روز حفظ می‌شوند. در حالیکه با استفاده از کود ورمی‌کمپوست ۶ برابر این زمان در نگهداری عناصر مفید در خاک گیاهان افزایش می‌یابد. این کود بسیار ارزشمند از لحاظ اقتصادی نسبت به کودهای شیمیایی قیمت مناسبی دارد. با این یافته‌های علمی روشن است که بهترین تغذیه برای خاک و محصولات زراعی مختلف کود ورمی‌کمپوست می‌باشد.  کود ورمی‌کمپوست ۳ تا ۴ برابر بیشتر از کودهای دیگر وزن خود را در آب حفظ می‌کند. این بدین معناست که زمین زراعی شما به میزان کمتری نیاز به آبیاری دارد و در نتیجه خاک برای مدت طولانی‌تری تعادل خود را در نگهداری عناصر مغذی حفظ خواهد کرد. در صورت استفاده نادرست از کودهای شیمیایی و نامطلوب مانند کودهای گاوی و اسبی و سایر کودها، به مرور ریشه گیاهان را می‌سوزاند در صورتیکه که کود ورمی‌کمپوست دارای چنین خاصیت مضری برای گیاه  نمی‌باشد.                                                                                      ( Education Department of South Australia )
ورمی‌کمپوست و رشد و نمو گیاهان:
معمولاً گیاهانی که از کود ورمی‌کمپوست تغذیه می‌کنند دارای ظاهری بلندتر و رشدی سریعتر می‌باشند. بر اساس آزمایشات و تحقیقات انجام شده، استفاده ورمی‌کمپوست با غلظت کمتر در رشد و نمو گیاهان تاثیر بیشتری دارد. این نتایج علمی بر اساس یافته‌های مرکز تحقیقات اوهایو    ( Ohio state university ) و توسط دکتران آتیه، ادوارد، سابلر و متزگر انجام شده است. گزارشات این نتایج به شرح زیر می‌باشد:
کود ورمی به عنوان یکی از اجزاء مغذی گیاهان در باغبانی و گل کاری تاثیر مستقیمی در خواص فیزیکی و شیمیایی و رشد و نمو گیاهان دارد. ( منابع زیست فنّاوری )                         
افزایش در میزان رشد و نمو گیاهان همیشه به عنوان یک مزیت و برتری محسوب نمی‌شود. اما کود ورمی فعالیت و عملکرد بیولوژیکی دارد و خود مواد دفع کننده قارچی دارد که از رشد بی رویه و منفی محصول جلوگیری می‌کند و به گونه‌ای روند رشد گیاهان را کنترل می‌کند.
تاثیر ورمی‌کمپوست درانبوه گیاهان:
انبوه و جمعی گیاهان پس از تغذیه از کود ورمی در هر سانتی‌متر افزایش می‌یابد.
تاثیر ورمی‌کمپوست درانبوه ریشه:
در هر آزمایش علمی انجام شده، گیاهانی که از کود ورمی‌کمپوست تغذیه نمودند تاثیر قابل توجهی در رشد و انبوه ریشه گیاهان داشتند. افزایش انبوه ریشه گیاهان، ظرفیت جذب آب و مواد مغذی دیگر را بالا برده و از لحاظ علمی گیاهان را قوی‌تر و سالم‌تر می‌سازد. در صورتیکه اگر رویش شاخه‌ها به طور نامناسبی افزایش یابد، خطر ایجاد چسبندگی و به هم فشردگی در ریشه گیاهان وجود دارد که در این صورت گیاهان احتیاج به پیوند زنی و نشاء دارند. آزمایشات نشان داد که چسبندگی در ریشه گیاهان باعث کاهش رشد آنها خواهد شد. پس از این تحقیقات، اهمیت و ارزش سلامتی و قوت در ریشه گیاهان برای محققان و کشاورزان آشکار شد.
تاثیر ورمی‌کمپوست در ضخامت و کلفتی ساقه گیاهان:
طی آزمایشات انجام شده توسط محققان، ضخامت ساقه گیاهان پس از تغذیه از کود آلی ورمی‌کمپوست افزایش قابل توجهی داشته است گرچه ایجاد ضخامت بیشتر در ساقه از اهمیت کمتری نسبت به دیگر عوامل در رشد گیاهان برخوردار است اما در بعضی گلها و گیاهان اهمیت بسزایی دارد مانند گلهای میمون که ضخامت در ساقه آنها تاثیر آشکاری بر زیبایی ظاهری این گل دارد.
تاثیر ورمی‌کمپوست بر اندازه گلها:
زمان برداشت گلهای میمون آزمایش شده، محققان دریافتند نکته بسیار ارزشمند این آزمایشات این است که گلهایی که از کود ورمی‌کمپوست تغذیه نمودند، رشد بیشتری از لحاظ ساقه و گلبرگ داشتند و در مقایسه با گلهای دیگری که از کودهای معمولی (کودهای شیمیایی و...  ) تغذیه نمودند رشد ظاهری قابل توجهی داشتند. در نتیجه ظاهر متفاوت و زیبای گلها نظر خریداران و ناظران را به خود جلب نمود به طوریکه به مرور بر میزان بهای آن گلها افزوده شد.
تاثیر ورمی‌کمپوست در سرعت رشد و نمو گل و گیاه :
گیاهانی که در بستری با کود آلی ورمی‌کمپوست پرورش می‌یابند معمولاً رشد و نموی بیشتر و سریعتری نسبت به گیاهان دیگر دارند. در آزمایشات تحقیقاتی که بر روی گل میمون و کلم بروکلی انجام شد، نشان داد که دوره کامل رشد و نمو گلهای  میمون ۲ تا ۳ روز کمتر از دیگر گلها و گیاهان است و گل کلم بروکلی نیز در زمان نشاء و جوانه زنی،  برگهای بیشتری تولید کرده است.
عکس‌العمل گیاهان مختلف به کود آلی ورمی‌کمپوست بر اساس چند عامل مهم می‌باشد. اولین و مهمترین عامل این است که نتایج آزمایشات مختلف در پرورش گیاهان با استفاده از کود ورمی در مناطق آب و هوایی مختلف متفاوت است. پیشرفت مراحل رشد برای هر گیاه در مناطق آب و هوایی مختلف یکسان نمی‌باشد و مسلماً واکنش گیاهان به سامانه کود ورمی‌کمپوست نیز متغیر خواهد بود. گیاهانی که در شرایط مطلوب آب و هوایی و تغذیه‌ای مناسب رشد می‌کنند، عکس‌العمل کندتری نسبت به افزایش میزان کود و دیگر افزودنی‌های شیمیایی به بستر خاک نشان می‌دهند. در حالی که گیاهانی که در شرایط غیر مطلوب آب و هوایی و تغذیه‌ای نامناسب رشد و پرورش پیدا می‌کنند، عکس‌العمل سریعتر و مطلوبتری در افزودن کود ورمی به خاکشان نشان می‌دهند.
علت نداشتن بوی نامطبوع در زمان تولید و محصولات:
در صورت رعایت کلیه موازین بهداشتی و فنی در تولید ورمی کمپوست در مقیاس محدود ، بستر حالت فعال داشته و مواد آلی آن بخوبی مورد تغذیه کرمها قرار خواهد گرفت. به لحاظ حرکت کرمها در طول و عرض و عمق بستر این عمل موجب ایجاد سامانه هوازی شده و از بوجود آمدن هرگونه بوی نامطبوع جلوگیری خواهد کرد. از دیگر فوائد راکتورها  ایجاد سامانه طبیعی بیوفیلتر بوده و حتی موجب مطبوع شدن محیط بستر می‌گردد بطوریکه موقع برداشتن درب راکتور بوی مطبوع جنگل به مشام می‌رسد. این بخاطر فعل و انفعالات شیمیایی و فیزیکی کرم در محیط می‌باشد و دفع مایع لیپیدی از جسم کرم علاوه بر دفع آفات و حشرات موذی موجب خوشبو شدن بستر می‌گردد.
محاسبات بر اساس مقایسه هزینه‌های دو سامانه ارگانیک و غیر ارگانیک در اتیوپی:
هدف از ارائه این مقاله بیان تاثیرات به کارگیری از سامانه کشاورزی ارگانیک در رشد و توسعه پایدار کشور‌های در حال توسعه مانند اتیوپی می‌باشد. در این بخش راهکارهای مؤثر در فعالیتهای کشاورزی این کشور را که منجر به رشد و پیشرفت چشمگیر اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی گردید، بیان خواهیم کرد. ( منابع اطلاعاتی تحقیقات به عمل آمده در بخش پایانی منابع و مآخذ قید شده است.)
اتیوپی جزو یکی از کشورهای در حال توسعه واقع در قاره آفریقا می‌باشد و به شاخ آفریقا معروف است. مساحت کل زمین‌های این کشور ۱۰۸/۵ میلیون هکتار است که ۴۵ درصد آن را زمین‌های کشاورزی و زراعی تشکیل می‌دهد. ۸۵درصد جمعیت این کشور به فعالیت‌های چوپانی و کشاورزی مشغول هستند و کل اقتصاد این کشور از طریق کشاورزی تامین می‌شود. طبق محاسبات آماری بعمل آمده، بیش از ۷۵ درصد کل صادرات و حدود ۴۵ درصد محصولات ناخالص داخلی این کشور از طریق محصولات کشاورزی تامین می‌شود. قهوه به تنهایی بیش از ۸۷ درصد از کل صادرات این کشور را تشکیل می‌دهد و در سازمان UNDP از نظر صادرات محصولات کشاورزی در رده ۱۷۰ قرار گرفته است.
کشور اتیوپی پس از برخورد با مشکلات و نابسامانیهای عدیده‌ای در زمینه زیست‌محیطی و تاثیر مستقیم آنها بر روی سلامت و بهداشت مردم، دریافت این عوامل مخرب بر اثر سامانه غلط کشاورزی، افزایش چشمگیر جمعیت و آلودگی منابع طبیعی صورت گرفته است. یکی از عوامل اصلی در آلودگی محیط‌زیست استفاده نادرست و بی‌رویه از مواد شیمیایی همچون مواد آفت‌کش و کودهای شیمیایی در سامانه کشاورزی است. در نتیجه استفاده غلط و فراوان از این مواد، سلامتی و بهداشت مردم را به خطر انداخت. بر اساس تحقیقات به عمل آمده توسط کارشناسان و مسئولان این کشور و با اتکا به حمایت کامل دولت توانستند تغییرات اساسی و صحیحی را در سامانه کشاورزی خود ایجاد کنند. آنها در سامانه کشاورزی ارگانیک مواد و عناصر مورد نیاز و مفید برای خاک و گیاه را با سه نوع کود با نامهای کود گیاهی ورمی‌کمپوست، کود مرغی و بیو‌کمپوست طبیعی اجرا نمودند. حاصل این تغییرات سازنده منجر به پیشرفت و رشد کشاورزی گردیده و در نهایت این کشور در حال توسعه را به یکی از مهمترین صادرکنندگان محصولات ارگانیک به کشورهای توسعه یافته‌ای همچون آمریکا، ژاپن، کشورهای اروپایی و سایر کشورها مبدل ساخت.
این تحقیقات آماری در طول سالهای ۲۰۰۵-۲۰۰۶ در ۵ منطقه اصلی کشاورزی این کشور به دست آمده است.
میانگین سالانه کل هزینه کودهای شیمیایی و کودهای آلی معادل هر هکتار سالانه برای محصولات مختلف به شرح زیر می‌باشد:
کودهای شیمیایی                           ۴۰ دلار
آفت‌کش‌های شیمیایی               ۲۵ دلار
کودهای شیمیایی                           ۴۰ دلار
آفت‌کش‌های شیمیایی               ۲۵ دلار
هزینه سالانه کل محصولات غیر ارگانیک در هر هکتار معادل سالانه ۳۲۰ دلار( معادل ۲۷۵۲ بیر اتیوپی) برآورد شده است در حالی که هزینه کل محصولات ارگانیک ۱۹۰ دلار( معادل ۱۶۳۴ بیر اتیوپی) می‌باشد. طبق ارقام بالا، هزینه تولید محصولات زراعی در سامانه کشاورزی به طریق ارگانیک حدود ۶/۴۰ درصد کمتر از کشاورزی با سامانه غیر ارگانیک می‌باشد. با توجه به این عوامل و محاسبات به عمل آمده، دولت اتیوپی در تمام مناطق زراعی کل سامانه کشاورزی را از طریق غیر ارگانیک به سامانه ارگانیک تغییر داد. اولین و مهمترین فاکتور لازم برای اجرایی نمودن این طرح، ایجاد تجهیزات و امکانات مناسب جهت افزایش حاصلخیزی و بهره‌وری خاک برای فعالیتهای مختلف کشاورزی می‌باشد.

داده‌های اقتصادی به عمل آمده بر اساس میزان کودهای آلی و شیمیایی کشاورزی ارگانیک و غیر ارگانیک در اتیوپی( در هر هکتار و سالانه)
داده‌های بالا توسط آمارگیری از کشاورزان مناطق مختلف این کشور بدست آمده است و براساس بیشترین میزان استفاده از مواد مغذی گیاهان و آفت‌کش‌ها در سامانه کشاورزی ارگانیک و غیر ارگانیک تجزیه و تحلیل گردیده است. میانگین کل هزینه محصولات در هر هکتار از زمان مهیاسازی بستر خاک تا زمان برداشت محصول برآورد شده است.  به وضوح  می‌توان تاثیر ایجاد تغییرات در سامانه کشاورزی را در کاهش هزینه‌های کل مشاهده نمود.
تاثیرات پتانسیلی سامانه کشاورزی ارگانیک
اثرات بالقوه این سامانه را می‌توان بر روی سلامت افراد جامعه، منابع طبیعی، دام، هوا و غنی‌سازی و حاصلخیزی خاک و غیره مشاهده نمود. تاثیرات فوق را به چهار گروه عمده اجتماعی، اقتصادی، کشاورزی و زیست‌محیطی تعبیر می‌کنند.
تاثیرات اجتماعی:
•    بهبود شرایط سلامت افراد
•    ایجاد اشتغال و فرصتهای تحصیل و آموزش بهتر
•    کاهش مهاجرت روستایی
•    ذخیره‌سازی برای مدت طولانی‌تر
تاثیرات اقتصادی:
•    کاهش ۶/۴۰ درصدی هزینه‌ها
•    حفظ و امنیت اقتصادی بیشتر درآمد روستایی و اقتصاد قوی‌تر روستایی
•    کاهش سرمایه‌گذاری نقدی
•    بازدهی بالا و خطرپذیری کمتر
تاثیرات کشاورزی:
•    حفظ و نگهداری بانک گونه‌های کشاورزی
•    تعادل و یکنواختی در کیفیت محصولات غذایی
•    حاصلخیزی و غنی‌تر کردن خاک در برابر فعالیت‌های میکروبی در خاک و در نهایت مقاومت بیشتر خاک در برابر آفات و بیماری‌ها
•    ایجاد خود اتکایی در تولید محصولات کشاورزی
تاثیرات زیست‌محیطی:
•    کاهش آلودگی در خاک
•    حفظ و نگهداری مواد مغذی در خاک و میکرو ارگانیسم‌های خاک
•    کنترل بیشتر فساد و فرسودگی در خاک
•    رسیدگی و بررسی آلودگی آب و هوا
•    دوام و ماندگاری بیشتر در محصولات کشاورزی

اهمیت سامانه کشاورزی ارگانیک در کشورهای در حال توسعه
اتیوپی به عنوان یک کشور در حال توسعه که ۸۵ درصد جمعیت آنرا قشر کشاورز تشکیل می‌دهند، به خوبی توانست با ایجاد سامانه کشاورزی ارگانیک در تمام مناطق زراعی، خود را جزو یکی از صادرکنندگان مهم در جهان امروز مبدل سازد. در آغاز این طرح ابتدا ایجاد  حفظ و نگهداری بازدهی مشابه و سپس هزینه‌های فعالیت‌های زراعی کشاورزان به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرد. همچنین این راهکار در کشاورزی توانست تاثیر بسزایی در خود‌اتکایی کشاورزان در امر تولید محصولات با توجه به نیاز داخلی داشته یاشد.  ایجاد سامانه کشاورزی ارگانیک در اتیوپی این کشور را به سمت رشد و توسعه پایدار سوق داد. در حال حاضر این کشور با اتکا به حمایت کامل دولت در این امر توانسته بازارهای جهانی محصولات ارگانیک را با اقتدار در اختیار خود بگیرد و محصولات ارگانیک خود را به کشورهای توسعه یافته‌ای همچون آمریکا، ژاپن، کشورهای اروپایی و سایر کشورهای همسایه صادر کند.


جزئیات نشست کنفرانس در رم تاریخ ۳- ۵ مه ۲۰۰۷ در بارة رشد و توسعه پایدار کشاورزی و افزایش چشمگیر محصول در اتیوپی
شهر تیگرای یکی از شهرهای اتیوپی است که عموم مردم آن در زمینه کشاورزی فعالیت می‌کنند. این شهر پس از ۱۰ سال انجام آزمایشات متعدد و تلاش بسیار برای رسیدن به رشد پایدار در زمینه کشاورزی، سرانجام توانست به موفقیت بزرگی دراین امر دست یابد. مطالعات و خبرهای متعدد در این زمینه نشان می‌دهد که این شهر پس از ۱۰ سال تجربه در این زمینه و تلاش و کوشش بسیار و مدیریت کارآمد در زمین‌های کشاورزی بومی خود سرانجام توانست نتایج زحمات خود را در این منطقه به خوبی کسب نماید. پروژة تغییر سامانه کشاورزی این شهر ابتدا از سال ۱۹۹۶ بوسیله یک مؤسسة کشاورزی در جهت پیشرفت و رونق بخشیدن صنعت کشاورزی منطقه آدیس آبابا آغاز گردید. پروژه تیگرای همانطور که همه می‌دانند و مطالعات بدست آمده نشان می‌دهد، نتیجة فعالیت‌ها و تلاش‌های بسیار در زمینه تغییر و بهبود کشاورزی در این منطقه باعث گردیده که فوائد و سودمندی‌های بسیاری را از جهات مختلف برای کشاورزان کم درآمد و بی بضاعت و قشرهای دیگر جامعه مخصوصاً برای زنان سرپرست خانوار به ارمغان بیاورد. از میان این فوائد ارزشمند افزایش چشمگیر محصولات، فرآوری و باروری محصولات، اصلاح هیدرولوژی خاک به وسیله افزایش لوح‌های آبی و ایجاد جوی‌های ثابت، اصلاح حاصلخیزی خاک، کاهش بسیار در ایجاد تخم علف‌های هرز و آفات و بیماری‌ها و در نهایت افزایش درآمد قابل توجهی است.

تاثیرات استفاده کودهای ارگانیک ( ورمی‌کمپوست)  بر روی محصولات مختلف، ۲ سال پس از کاربرد آنها یعنی در سال ۱۹۹۸ در این منطقه مشهود گردید. در ابتدا به نظر می‌رسید تاثیرات نشان داده شده در زمین‌هایی که از کودهای ارگانیک استفاده شده بودند در مقایسه با زمین‌هایی که از کودهای شیمیایی استفاده کردند یکسان است. اما اطلاعات و آمار بدست آمده در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ نشان داد که بطور متوسط زمین‌هایی که از کودهای ارگانیک تغذیه نمودند ۲ برابر بیشتر باروری محصول داشته‌اند نسبت به زمین‌هایی که از کود شیمیایی استفاده نمودند.

منابع :
۱/    مهدی کبیری خوش صوت دکترای دامپزشکی  مجله دام و کشت و صنعت شماره ۱۱۰ اسفند ۸۷ – فروردین ۸۸
۲/    اداره کل دامپزشکی استان فارس  نتایج آزمایشگاهی مورخ ۲۹/۵/۸۵(نمونه پودر کرم خاکی )
۳/    احمد بایوردی- زیبا نجف زاده. اثرات ورمی‌کمپوست بر فاکتورهای رشد وکیفیت پیاز قرمز آذز شهر.(۱۳۸۵)
۴/    محمد تقی درزی- امیر قلاوند- فرهاد رجالی
۵/    تأثیر مصرف کودهای بیولوژیک برگلدهی، عملکرد، کیفیت و میزان عناصر دانه ی گیاه رازیانه(۱۳۸۷)
۶/     علی محبوب خمامی مطالعه اثر نوع و مقدار ورمی‌کمپوست بر رشد گیاه فیکوس بنجامین ابلق(۱۳۸۲-۸۳)
۷/     مجید عزیزی و همکاران ,تأثیر سطوح مختلف ورمی‌کمپوست و میزان آبیاری بر خصوصیات مورفولوژیک و میزان اسانس گیاه بابونه آلمانی.


۸/     Sue Edwards is the Director of the Institute for Sustainable Development, Addis Ababa, Ethiopia, and co-editor of the seven-volume Flora of Ethiopia and Eritrea. At   www.i-sis.org.uk                                                                             
۹/     Scientific Research and Essay Vol.2(6),pp. 199-203, Jun 2007 Available on line at www.academicjournals.org/SR   ISSN 1992-2248 © ۲۰۰۷ Academic Journals
10.    Food & Agriculture Organization of the United Nations At http://www.fao.org

نظرات() 
foot problems
سه شنبه 28 شهریور 1396 06:19 ق.ظ
For most up-to-date news you have to go to see world wide web and on world-wide-web I found this web
site as a finest website for most up-to-date updates.
Foot Issues
دوشنبه 16 مرداد 1396 10:52 ق.ظ
What's up to all, how is everything, I think every one is getting more from this website, and
your views are fastidious for new users.
http://katherincruikshank.weebly.com/blog/bunions-reasons-warning-signs-and-treatments
جمعه 13 مرداد 1396 11:14 ب.ظ
This paragraph is in fact a fastidious one it helps
new internet people, who are wishing in favor of blogging.
BHW
پنجشنبه 31 فروردین 1396 03:14 ق.ظ
Hello mates, how is the whole thing, and what you would like to say
concerning this piece of writing, in my view its truly awesome in support of me.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر

نظرسنجی

    وبلاگ را چگونه ارزیابی میکنید ؟










تبلیغات پیامکی تبلیغات پیامکی

آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :